Поетски карван во Гевгелија

Поетскиот карван на Друштвото на писателите на Македонија на 20ти Октомври гостуваше во Гевгелија. Љубителите на литературата во нашиот град на пладневната поетска манифестација во хотелот „Аполонија„ а во организација на библиотеката „Гоце Делчев“ имаа можност да се сретнат со 18 автори од различни генерации и да слушнат дел од нивното богато поетско творештво. Поетскиот […]

CONTINUE READING

“Garage sale” или „Продажба на предмети од Вашата куќа“

ФОНДАЦИЈАТА АПОЛОНИЈА организираше настан “Garage sale” или „Продажба на предмети од Вашата куќа“. Терминот “Garage sale” во САД се користи за продажба на стари работи од покуќнината кои не се потребни, а сеуште се во добра функција и може некому да бидат од корист. Овој настан се одржа на 9ти Октомври на терасата на хотелот […]

CONTINUE READING

Македонија без отпад

Фондацијата Аполонија по трет пат се вклучи во активностите на невладината организација „Ајде Македонија“ за чистење на отпадоците и подигање на јавната свест кај граѓаните со организирање на акција за собирање отпадоци на 1ви Октомври 2016 година.  За овогодишна локација го избравме централното градско подрачје, поточно патеките околу хотелот „Аполонија“, пред Народниот театар и градскиот […]

CONTINUE READING

Директорот на Американскиот Мировен корпус во Македонија Марк Ханафин во посета на Гевгелија

На 12ти Септември Директорот на Американскиот Мировен корпус во Македонија Марк Ханафин беше во посета на Гевгелија каде што Фондацијата Аполонија организираше Регионален собир на Мировниот Корпус на кој беа поканети волонтерите и соработниците од Југоисточниот регион на земјава. За време на посетата, Директорот на Фондацијата „Аполонија“, Ацо Ристовски им го покажа гробот на Американскиот […]

CONTINUE READING

Концерт на Александра Коцевска и Глигор Гелебешев

Во рамки на Гевгелиското културно лето – „Топол културен бран“ на 30ти Август настапуваа мецосопранот Александра Коцевска, со пијано придружба на Глигор Гелебешев. На коцертот Коцевска и Гелебешев, настапија со програма во која беа вклучени дела од Росини, Сантос, Векерлин, Ди Кјара и Обрадорс, но и популарни веницијански и шпански композици. Александра Коцевска своето музичко […]

CONTINUE READING

Хуманоста на дело!

И Фондацијата „Аполонија“ организираше хуманитарна акција за помош на настраданите лица и домови од поплавите во Скопско. Уште еднаш Гевгеличани ја покажаа хуманоста на дело и донираа облека, сретства за хигиена, вода… Јавно упатуваме благодарност до сите оние кои придонесоа за успешноста на акцијата и подадената рака на оние на кои им е најпотребна.

CONTINUE READING

Концерт – кларинет и пијано

Како продолжување на  „Музичките моменти 2016“, а на задоволство на гевгелиската публика, на 15ти Август во просториите на хотел „Аполонија“, гостувааа Ристо Ѓоревски (кларинет) и Елена Атанасовска – Ивановска (пијано).  На програмата беа дела од Ј. Брамс, Г. Пиерне, Е. Кавалини, С. Голабовски…        Ристо Ѓоревски своите студии, а потоа и постдипломски ги завршува во […]

CONTINUE READING

Концерт на Сегеј Суслов

Во просториите на хотел „Аполонија“ на 12ти Август како дел од „Музички моменти 2016“ се оддржа концерт на пијано на Сергеј Суслов со придружба од две хармоники, Евгениј Суслов и Александар Коловски и уште едно пијано – Милан Јанковски. Сергеј Суслов во моментов е осма година во Детското музичко училиште „ГБПОУ“, Арзамаски музички колеџ (Русија), […]

CONTINUE READING

Ден на млади 2016

Ден на Млади 2016 на 12ти август го исполни центарот на Гевгелија со позитивни вибрации поттикнати од активностите со кои втора година по ред се најдовме на интернационалната мапа. Настанот го реализиравме на платото пред Народниот Театар, каде по иницијатива на групата млади активисти од Гевгелија, се читаше авторска поезија и се потврди дека градот „крие“ […]

CONTINUE READING

Обука за вештини за активно и ефективно застапување на правата на лицата со посебни потреби од страна на родители

На 13ти Јули во просториите на хотел Аполонија, се оддржа обука за „Вештини за активно и ефективно застапување на правата на лицата со посебни потреби од страна на родители“. Обука беше целосно креирана од страна на Ресурсниот центар на родители на деца со посебни потреби од Скопје, а потпомогната од Фондацијата „Аполонија“ и Националната алијанса […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here