„Ден со природа“ во месец септември

Септември ни беше посветен на рециклирање и на еколошки акции.  Го посетивме  Близнак-ком каде љубезниот персонал ни објасни што се рециклираат, како го сортираат отпадот и која е постапката на рециклирање на пластика и хартија. Децата со себе носеа искористени пластични шишиња и капачиња за рециклирање во Близнак-ком со цел да го намалиме отпадот околу […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во август 2017

Месецот Август децата вклучени во проектот „Ден со природата“ го започнаа со посета на пожарната станица во Гевгелија. Љубезните пожарникари ни објаснија како настануваат пожарите, кој ги причинува и дали можат сами од себе да настанат. Зборувавме за штетите кои пожарите ги нанесуваат на човекот и на природата. Продолживме со прошетките на Конска река и […]

CONTINUE READING

„Ден со природа“ во јули 2017

Месецот јули го започнавме со посета на реката Вардар каде зборувавме за факторите кои придонесуваат за загаденоста на нашата најголема река, како загадувањето влијае врз живиот свет во водата  и на нас луѓето и што ние како единки можеме да направиме за да го намалиме загадувањето на водата. Следниот викенд се упативме кон Конска река […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во месец јуни

Месецот јуни го започнавме со изведување на експеримент кој ни помогна полесно да го научиме кружењето на водата, односно за постојаната размена на водата помеѓу атмосферата, водените површини, надземните и подземните води и растенијата.  Следен експеримент беше изведување на вулкан со чија помош децата се запознаа со начинот на кој што функционираат топлите извори со […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во месец мај

Во месец мај, децата вклучени во овој проект, со помош на експерименти научија како настануваат дождот, торнадото и воздушниот притисок. Со помош на експеримент исто така дознаа како функционира термометарот, а потоа бевме во посета на метеоролошката станица каде што децата се запознаа со многу нови термини односно инструменти со помош на кои се мерат […]

CONTINUE READING

Семинар во Солун, Грција за подобар научен пристап на проектот „Ден со природата“

Фондацијата „Аполонија“ веќе 9 години го спроведува проектот „Ден со природата“, со околу 90 активности годишно, наменет за образование и воспитание на децата од областа на заштита на човековата околина, со активности кои се одвиваат претежно во природа. Благодарение на соработката со волонтерот од американскиот Мировен корпус во Македонија Алан Корс, беше изработен проект за […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во месец април

Месецот април, децата вклучени во проектот „Ден со природата“ го започнаа и го завршија со прекрасни активности. Со цел одбележување на денот на шегата нашите деца имаа маски со диви животни. Научивме многу забавни факти како за дивите така и за домашните животни. Научивме каде живеат животните, со што се хранат, како преживуваат, зошто и […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во месец март

Топлите денови од март одеа во прилог на сите активности предвидени за овој месец. Децата вклучени во проектот „Ден со природата“ им посакаа добредојде на штрковите. Штрковите ги посетивме во с. Богородица  каде што ги поздравивме на нивниот јазик. Научивме зошто и каде штрковите заминуваат, зошто се враќаат, со што се хранат и како преживуваат. […]

CONTINUE READING

Заедничко дружење на децата вклучени во проектот „Ден со природата“ и децата сместени во Прифатниот Центар „Винојуг“ Гевгелија

Водејќи се од своите поставени цели, визијата и мисијата, Фондацијата „Аполонија“ продолжува да придонесува за подигање на свеста на своите граѓани и социјалното развивање на заедницата. Така на 25ти февруари, во соработка со Прифатниот центар „Винојуг“ Гевгелија, односно, Невладината организација „Ла страда“, Фондацијата по втор пат организираше заедничко дружење на децата сместени во центарот  и […]

CONTINUE READING

Активности на Фондацијата „Аполонија“

  На 6 февруари, на електронскиот медиум „А1он“ свој простор имаше и Фондацијата „Аполонија“ и директорот Ацо Ристовски. Г-ин Ристовски во своето излагање , говореше за тековните активности на Фондацијата, идните проекти и поставените цели. Целото интервју можете да го прочитате на:  http://a1on.mk/archives/700309

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here