„Ден со природата“ во октомври

Првиот викенд од октомври бевме на Негорски Бањи. Овој викенд беше посветен на игри и забава. Насмевката не исчезнуваше од детските лица. Следна наша активност беше пешачење до ридот над селото Мрзенци, таму ги набљудувавме промените кои ги носи есента, зошто се случува тоа и што сè имаме во есен. Во оваа наша активност беа […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во септември

Во есен имаме полна кошничка  плодови. Гевгелија може да се пофали со големиот број на плодови  кои се карактеристични  и успеваат во овој  регион. Направивме мала прошетка во градот и во околните дворови можевме да забележиме разновидни овошја кои зреат, јапонски јаболка, грозјe, киви, смокви, калинки. Сите тие треба да ги јадеме бидејќи се полни […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во август

Почетокот на месец август, период од годината кој изобилува со плодови, децата од проектот „Ден со природата“ го искористија за посета на с. Ново Конско. Оваа околина е полна со диви плодови, па децата имаа прилика да ги вкусат и одблиску да се запознаат со нивните  карактеристики. Вториот викенд бевме во с. Богородица, тоа е […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во јули

На почетокот на јули ја имавме честа и привилегијата да бидеме  првите посетители на новиот Едукативен центар во с. Негрево, Пехчево. Гостопримливите домаќини ни раскажаа и сликовито ни објаснија за растителниот и животинскиот свет кои се наоѓа по течението на реката Брегалница. Потоа заедно ја испешачивме патеката на Петко, која е долга 2 км. и […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во јуни

Сончевите денови од првата недела на месец jуни ги искористивме за да научиме нешто повеќе за глобалното затоплување, зголемувањата на глобалните просечни температури на воздухот и океаните, големото топење на снегот и мразот кои би имале бројни негативни ефекти врз животната средина. Наредниот викенд бевме во посета на село Мрзенци каде што имавме можност одблизу […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во мај

Мај  е месец кога времето се затоплува и  сите помислуваме колку би било убаво кога некаде би се разладиле. Првата наша едукација во овој месец беше посветена токму на оваа тема, се прошетавме до вештачкото езеро Паљурци, разговаравме за тоа како се прават вештрачките езера, каде во Македонија ги има и кои се природни езера […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во април

Првиот ден од месецот април, со цел одбележување на денот на шегата, децата беа маскирани во своите омилени ликови, па така масирани, со шега и смеа ја засадивме нашата градина. Сите деца имаа прилика да си одберат што ќе засадат, најголем број од девојчињата одбраа цвеќиња, другите засадија домати, блитва, пиперки, бамја, босилек и мирудија. […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во јануари, февруари и март

Јануари Во месец  јануари проектот „Ден со природата“ го реализиравме зборувајќи за  снег, кружното движење на водата и магла. Учевме  како и кога настанува снегот и правевме експерименти со снег. Децата беа водушевени и му се восхитуваа на вештачкиот снег. Ја продолживме оваа тема зборувајќи за маглата која беше присутна во многу јануарски утра, па […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во декември

Првата половина од декември во проектот „Ден  со природата“ ја посветивме на новогодишниот базар, кој веќе  7 години традиционално го организира Фондација Аполонија. Децата преку својата креативност  изработија  прекрасни декоративни новогодишни украси   и со тоа допринесоа овој базар поуспешно да се реализира. Следниот викенд бевме во градскиот парк каде разговаравме и се потсетивме за што […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во месец ноември

Првиот викенд од месец ноември имавме топли есенски денови кои ги искористивме со децата вклучени во проектот „Ден со природата“ за прошетка до Вардарски рид каде  учевме за слоеви на почвата.  Направивме експеримент,  ископувајќи почва од неколку различни дестинации,  ги гледавме слоевите на почвата, проверивме дали таа е кисела или алкална.  Овој експеримент ни го […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here