Концерт на Александра Коцевска и Глигор Гелебешев

На 19 септември во концертната салата на Хотел Аполонија се одржа концерт на Александра Коцевска – мецосопран и Глигор Гелебешев – пијано. На повторната средба со гевгелиската публика, дуото изведе дела од Шопен, Стојков, Рахмањинов и Чајковски.

CONTINUE READING

Концерт на Ева Богоевска

По успешниот настап во престижниот Карнеги хол во Њујорк и пред нејзиниот настап во театарот  Марчело во Рим, виолинистката Ева Богоевска ги почасти гевгеличани со свој настап во хотел Аполонија. Вечерта беше збогатена со пијано придружба од страна на Верица Шотаровска. На програмата беа изведени дела од Тартини – Крајслер, К.В. Глук, Моцарт, Џон Вилијамс, […]

CONTINUE READING

Музика од преминот на 19 во 20 век

Во концертната сала на хотелот „Аполонија“ на 29 јули се одржа концертнa вечер на дуо пијано составено од Јасмина Трајчевска и Лиле Анастасова. На настанот насловен „Музика од преминот на 19 во 20 век“ професорките по пијано изведоа дела од Ц. Кјуи – А. Љадов – Н. Р. Корсаков, Рејналдо Хан, Питер Хајдрих.

CONTINUE READING

Концерт на дуо Рибарски

По серијата концерти одржани низ Европа, дуото Рибарски на 8 јуни ја посети Гевгелија во рамките на одбележувањето на својата 40 годишна концертна дејност. Кирил Рибарски (тромбон) и Милица Шперовиќ-Рибарски (пијано) дебитираат на музичката сцена во 1977 во Салон 19, 19 во Скопје. Во годините кои следат тие ја градат својата исклучителна интернационална кариера која […]

CONTINUE READING

Учениците од Музичкото училиште „Васо Карајанов“ им го честитаа празникот на жените со концерт

    Учениците од Основното музичко училиште „Васо Карајанов“ под менторство на проф. Љубица Улишева на 8ми март, во просториите на хотелот  „Аполонија“ одржаа Концерт на класична музика. Со овој концерт учениците симболично им го честитаа празикот на сите жени – 8ми март.

CONTINUE READING

Традиционален Новогодишен концерт на Музичкото училиште „Васо Карајанов“

Поттикнувајќи и поддржувајќи ја класичната музика, ФОНДАЦИЈАТА АПОЛОНИЈА, на 29ти Декември беше домаќин на традиционалниот Новогодишен концерт подготвен од учениците од Основното музичко училиште „Васо Карајанов“. За некои од учениците во класата на г-ѓа Љубица Улишева ова беше прво претставување пред Гевгелиската публика.

CONTINUE READING

Концерт – обоа и пијано

Како продолжување на  „Музичките моменти 2016“ (концерти класична музика), а на задоволство на гевгелиската публика, на 27ми Декември во просториите на хотелот „Аполонија“, гостувааа проф. Гордана Јосифова Неделковска (обоа) и проф. Елена Атанасовска – Ивановска (пијано).  На програмата беа дела од В. А. Моцарт, В. Пистон, Н. Римски – Корсаков, С. Вероуст, Ч. Колин… Проф. […]

CONTINUE READING

Концерт на виолина и пијано

И во септември продолжува традиционалното одржување на концерти на класична музика, во склоп на „Музички моменти“. Така на првиот ден од месецот, во хотелот Аполонија, имавме можност да уживаме во изведбата на Софија Никоска (виолина) и Христина Никоска (пијано). На програмата беа дела од Л.В. Бетовен, Р. Шуман… Софија Никоска своето музичко образование го започнува […]

CONTINUE READING

Концерт на Александра Коцевска и Глигор Гелебешев

Во рамки на Гевгелиското културно лето – „Топол културен бран“ на 30ти Август настапуваа мецосопранот Александра Коцевска, со пијано придружба на Глигор Гелебешев. На коцертот Коцевска и Гелебешев, настапија со програма во која беа вклучени дела од Росини, Сантос, Векерлин, Ди Кјара и Обрадорс, но и популарни веницијански и шпански композици. Александра Коцевска своето музичко […]

CONTINUE READING

Концерт – кларинет и пијано

Како продолжување на  „Музичките моменти 2016“, а на задоволство на гевгелиската публика, на 15ти Август во просториите на хотел „Аполонија“, гостувааа Ристо Ѓоревски (кларинет) и Елена Атанасовска – Ивановска (пијано).  На програмата беа дела од Ј. Брамс, Г. Пиерне, Е. Кавалини, С. Голабовски…        Ристо Ѓоревски своите студии, а потоа и постдипломски ги завршува во […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here