Промоција на книгата „Да не бидат заборавени V“ од Ристо Стамков

Дежурниот хроничар на Гевгелија и околината и оваа година неуморно работи, издава и промовира книги. Најновото издание на господин Стамков е петто по ред од серијалот „Да не бидат заборавени“. Во неа авторот се потрудил да ги извлече од заборав заслужните илинденци Коста Попето, Андон Поп-Стојанов, Костадин Масенчев и Глигор Божинов. Организатор на настанот кој […]

CONTINUE READING

Месец на книгата

ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија на ден 5.12.2017 во хотел „Аполонија“ ја одржа завршната манифестација по повод мeсецот на книгата. На манифестацијата беа доделени наградите од конкурсите за основните и средното училиште, како и наградите од натпреварот за рецитирање и квизот во знаење од литература.  

CONTINUE READING

Промоција на книгата „Митот и стварноста за русалиите“

Во рамките на одбележувањето на општинскиот празник 7 ноември, во просториите на Хотел Аполонија на 6 ноември беше промовирана книгата „Митот и стварноста за русалиите“ од Даниела Џишева. Делото претставува магистерски труд на професорката Џишева во кое таа ги проучува појавата, трансформацијата и исчезнувањето на русалиите во македонската народна книжевност. Учесници во пригодната програма во […]

CONTINUE READING

Патронен празник на Библиотеката „Гоце Делчев“

На 4 февруари во просториите на хотелот „Аполонија“, Библиотеката „Гоце Делчев“ – Гевгелија, го прослави својот патронен празник со манифестацијата „Македонскиот јазик и македонската книжевност“. За темата говореа проф. Димитар Пандов и академик Горѓи Старделов. Во своето излагање, проф. Пандов посочи: „…Употребата на македонскиот јазик во македонската литература е највозвишената употреба на македонскиот литературен (стандарден) […]

CONTINUE READING

Промоција на книгата „Партизанката Васка Дуганова – Македонка“

Градска библиотека “Гоце Делчев”-Гевгелија по повод oпштинскиот празник 7 ноември  организираше промоција на книгата „Партизанката Васка Дуганова – Македонка“. На промоцијата, покрај излагањето на авторот Ристо Стамков и промоторот Жаклина Атанасова, имаше и изведба на партизански песни од страна на хорот на УЦ „Јосиф Јосифовски“. Ристо Стамков е роден во Стојаково, 1939 година. Завршил високо […]

CONTINUE READING

Земна и небеска екстаза – поетска и ликовна гозба

„Земна и небесна екстаза“ е заедничкиот наслов за книгата со светска љубовна поезија и изложбата што ги подготвија поетот Ефтим Клетников и историчарот на уметност Климе Коробар, а зад кои застанаа Асоцијацијата за култура и уметност ИКОН и Општина Центар. Книгата својата промоција пред Гевгелиската публика ја имаше на 14ти Септември во хотел „Аполонија“, а […]

CONTINUE READING

Промоција на книгата “Круг полу Круг”

ЈОУ Библиотека “Гоце Делчев” во соработка со Фондацијата „Аполонија“  организираа промоција на книгата “Круг полу Круг” од младиот македонски автор Игор Крајчев. Промоцијата  се оддржа во просториите на хотелот „Аполонија“ на 24 март во 18:00 часот. Промотор на книгата беше проф. д-р Златко Жоглев, а за музичката поддршка се погрижија Иле  Атанасов и Боби Ѓошиќ.

CONTINUE READING
10450379_1493929537539722_2650514413809879792_n

Поетски патувања со Никола Маџиров

Градската библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија на 27.11.2014 година, во хотелпт Аполонија, организираше поетска средба со Никола Маџиров. Љубителите на убавиот пишан збор имаа несекојдневна можност да уживаат во стиховите на овој млад и надежен поет, есеист и преведувач, автор на збирките: „Заклучени во градот“ (поезија, 1999), „Некаде никаде“ (поезија, 1999) и „Преместен камен“ (поезија, […]

CONTINUE READING
DSCN4467

Месец на книга

Во организација на Градската библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија, во просториите на хотелот Аполонија, на 14.11.2014 година, се одржа манифестацијата „Месец на книгата“.  Учесниците имаа можност да се натпреваруваат во рецитирање и квиз во знаење од литература а беа прогласени победниците од распишаните конкурси за авантуристички расказ и за есеј според мотивирачки текст. Од литературниот […]

CONTINUE READING
10501984_10205559880102766_1804906956901117205_n

Промоција на книгата „Село Серминин“ од Ристо Стамков

ЈОУ Библиотека “Гоце Делчев”-Гевгелија по повод oпштинскиот празник 7 ноември на 03.11.2014 година организираше промоција на книгата „село Серменин” (да не бидат заборавени-4 дел) на авторот Ристо Стамков. Промоцијата која се одржа пред преполната сала во хотел Аполонија, беше збогатена со изведба на старогратски песни и песни за познати борци за слобода излезени од ова […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here