Литературна вечер

На 8 јуни во хотелот Аполонија се одржа литературна вечер, во организација на издавачката куќа Или Или од Скопје. Во фокусот на вечерта беа најновите романи на младите и наградувани автори Фросина Пармакова – Одбројување и на Петар Андовновски – Страв од вардвари. Промотори на делата беа пистелите Живко Гроздановски и Ѓоко Здравески.

CONTINUE READING

Поетска вечер со Никола Маџиров

На 9 мај во хотелот Аполонија гостуваше македонскиот поет, есеист и преведувач Никола Маџиров. Модератор на поетската вечер беше Стефан  Марковски. Марковски го претстави Маџиров како еден од стожерните поети, знаменосец на современата македонска литература и уметност во светот. Во еден неформален разговор меѓу нив публиката се здоби со убави впечатоци за ликот и делото […]

CONTINUE READING

Промоција на книгата „Вчера беше, денес е, утре ќе биде“

ЈОУ Библиотека Гоце Делчев од Гевгелија на 27 април организираше промоција на збирката поезија „Вчера беше, денес е, утре ќе биде“ од Дуче Минчев. Промотор на настанот беше Стефчо Стафанов, а за музичкиот дел беа задолжени Расепеани Гевгеличани.

CONTINUE READING

Промоција на збирката поезија „Јужен глас“ од Лилјана Пецова-Илиеска

На 18 април во хотелот Аполонија се одржа промоција на стихозбирката „Јужен глас” од Лилјана Пецова-Илиеска. Рецензент и промотор на стихозбирката беше академик Георги Старделов. За сценографијата на настанот како и за илустрациите во стихозбирката се погрижи Вангел Срнаков. Проектот „Јужен глас“ е одраз на уверувањата дека инспирациите се интер- и интра- поврзани и дека […]

CONTINUE READING

Регионален натпревар по музика

На 5 април во хотелот Аполонија, во организација на  ООМУ „Васо Карајанов“ се одржа регионалниот натпревар по музика за јужниот регион. На натреварот учествуваа ученици од музичките училишта во Гевгелија, Неготино, Кавадарци и Велес. Учениците се натпреваруваа во дисциплините солфеж, пијано, кларинет и класична гитара. Учество зедоа и 6 ученика по солфеж од Гевгелија: Мартин […]

CONTINUE READING

Концерт на проф. Славица Петровска-Галиќ

На 21 март во концертната просторија на хотел Аполонија, граѓаните на Гевгелија имаа можност да присуствуваат на концерт на проф. Славица Петровска-Галиќ и нејзините студенти при Факултетот за музичка уметност во Скопје. Вечерта  професорката Петровска-Галиќ и студентите Фросина Марковска, Ивона Начевска, Ана Михајлова, Маријан Толевски, Влатко Груевски, Слободанка Танева придружени од Стојанчо Василевиќ-Баковски на пијано […]

CONTINUE READING

Новогодишен концерт од Класата на професор Љубица Улишева

За крај на концертната сезона оваа година, имавме можност да ги чуеме учениците од класата на професорката Љубица  Улишева. Децата од музичкото училиште „Васо Карајанов“ одржаа новогодишен концерт на клавир во салата наменета за концертни настани во хотелот „Аполонија“ на 29 декември и со оваа убава традиција ја ги честитаа предстојните празници.

CONTINUE READING

Промоција на книгата „Да не бидат заборавени V“ од Ристо Стамков

Дежурниот хроничар на Гевгелија и околината и оваа година неуморно работи, издава и промовира книги. Најновото издание на господин Стамков е петто по ред од серијалот „Да не бидат заборавени“. Во неа авторот се потрудил да ги извлече од заборав заслужните илинденци Коста Попето, Андон Поп-Стојанов, Костадин Масенчев и Глигор Божинов. Организатор на настанот кој […]

CONTINUE READING

Пијано рецитал на Елена Атанасовска-Ивановска

Месецот декември обично е најбогат со културно уметнички случувања во градот, а меѓу нив музичките настани одржани во хотелот „Аполонија“ се најбројни. На 15 декември во концертната сала се одржа пијано рецитал на Елена Атанасовска-Ивановска. Вечерта посетителите се препуштија на звуците од делата на Ф. Шуберт – Ф. Лист, С. Рахмањинов, П. И. Чајковски и […]

CONTINUE READING

Сонатна вечер со Олег Кондратенко (виолина) и Марија Ѓошевска (пијано)

Концертните вечери во рамките на Гевгелиска музичка есен 2017, во организација на Музички моменти Гевгелија, продолжија со Сонатна вечер на 13 декември. Вечерта имавме ексклузивна можност да ги видиме и чуеме Олег Кондратенко и Марија Ѓошевска со сонати за виолина и пијано од Ј. Брамс и Р. Штраус.

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here