Изложба на Факлултетот за туризам и бизнис логистика

Факултетот за туризам и бизнис логистика, традиционално и оваа година ја организираше Десеттата по ред Туристичко-гастрономска изложба на алтернативни форми за развој на туризмот. На изложбата одржана на 24 април  во хотелот Аполонија, гевгелиските студенти од Факултетот од Гевгелија (кој е дел од Универзитетот во Штип), го претставија етно наследството од овој крај, стари предмети и артифекати, но и обичаи […]

CONTINUE READING

Изложба на скулптура и графика

Графиката која мечтае да биде слика и глината која сонува да стане лик. Со овие зборови Проф. Радослав Радев ја опиша работата на  Гордана Хаџи-Николова Малашев и Николина Джановска кои здружено, под наслов „Трансформации“ ги изложија своите дела во хотелот „Аполонија“ на 14 декември. Делата се настанати на релација Гевгелија и Велико Трново (Бугарија) каде […]

CONTINUE READING

Изложба за Мајка Тереза

На 7 декември, во просториите на хотелот „Аполонија“ беше отворена изложбата „Мајка Тереза – вечен ангел на милосрдието“ од страна на НУ Спомен куќа на Мајка Тереза, а во соработка со Центар Мајка Тереза – Гевгелија и Фондација Аполонија. На изложбата се обратија Рената Кутера Здравковска, директорка на НУ Спомен куќа на Мајка Тереза и […]

CONTINUE READING

Месец на книгата

ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија на ден 5.12.2017 во хотел „Аполонија“ ја одржа завршната манифестација по повод мeсецот на книгата. На манифестацијата беа доделени наградите од конкурсите за основните и средното училиште, како и наградите од натпреварот за рецитирање и квизот во знаење од литература.  

CONTINUE READING

„Убавините на Македонија“ – изложба на Новица Трајковски

Во изложбениот салон на хотелот „Аполонија“, во организација на Пионерскиот дом од  Гевгелија, на 6.10.17 беше отворена изложба на Новица Трајковски. На својата прва самостојна изложба во Гевгелија под наслов „Убавините на Македонија“ авторот се престави со пејсажи и портрети од циклусот „Божествена љубов“ кои претставуваат дел од еден поголем проект. Новица Трајковски е роден […]

CONTINUE READING

Изложба – Тања Трајкова

На 22 септември во галерискиот простор на Хотел Аполонија беше одржана втората по ред изложба на Тања Трајкова, насловена Дивиот шепот на жената.

CONTINUE READING

Остен биенале на наградени автори

Во хотелот „Аполонија“  од 28 август до 7 септември се одржа главната активност на Остен – Биенале на наградени автори 2017, програма за престој на уметници „Златен остен“, во која учествуваа 14 уметници од 8 земји во светот. На 7 септември на летната тераса на хотел Аполонија се одржа завршна изложба со доделување на наградите. […]

CONTINUE READING

Изложба на фотографии – Рајко Р. Каришич

На 5 септември во организација на библиотеката Гоце Делчев, во галеријата на Народниот театар во Гевгелија беше отоврена самостојна изложба на фотографии од  Рајко Р. Каришич. На изложбатата говореа Драги Аџи-Николов и Дамјан Ѓуров. Во галериските простории беа изложени дела од 4 циклуси. Рајко Р. Каришич е чест гостин и учесник на ликовната колонија „Аполонија“. […]

CONTINUE READING

Туристичко – гастрономска изложба

Традиционално, во хотелот „Аполонија“, оваа година по  9-ти пат се одржа Туристичко – гастрономска изложба на Факултетот за туризам и бизнис логистика од Гевгелија, кој е дел од Универзитетот во Штип. На изложбата беше претставено етно наследството од овој крај, стари предмети и артефакти, како и обичаите со кои се претставуваат културните вредности на регионот. […]

CONTINUE READING

Прва самостојна изложба на Марија Ристова од Гевгелија

На 21 Април во изложбената сала на хотелот „Аполонија“ беше одржана првата самостојна изложба на младата ликовна уметничка Марија Ристова од Гевгелија. Своето деби пред гевгелиската публика го имаше со 19 слики акрил на платно, работени во различни техники, со силни и живи бои. Марија за себе вели дека од мали нозе ја сака уметноста, […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here