Средба со родителите на децата кои се дел од проектот „Ден со природата“

Сакајќи повратна информација и размена на искуства за работата на проектот „Ден со природата“ како и надградување и проширување, вработените и волонтерите во Фондацијата „Аполонија“ организираа средба со родителите на децата вклулени во проектот „Ден со природата“. На средбата беше прикажано видео од активностите и беше одлучено истото да се користи за реклама и можност […]

CONTINUE READING

Мартовски активности од проектот „Ден со природата“

Прекрасното топло време во март, најмногу им одеше во прилог на децата вклучени во проектот „Ден со природата“, а најинтересна од сите активности овој месец им беше садењето цвеќиња.  Секое од децата си посади по две цвеќиња пред просториите на Фондацијата „Аполонија“, за кои отсега самото ќе се грижи, ќе ги наводнува, ќе ги забележува […]

CONTINUE READING

Посетата на г-ѓа Вероника Гарет и средба со родителите на децата со посебни потреби во Гевгелија

На 9 Март 2016 во просториите на Фондацијата „Аполонија“ претставници на Националната Алијанса, родители, наставници и стручни лица имаа средба со сопругата на амбасадорот на Велика Британија во Република Македонија, г-ѓа Вероника Гарет. Г-ѓа Гарет е мајка на дете со Даунов синдром. Средбата беше од отворен карактер, па родителите имаа можност да разговараат со г-ѓа […]

CONTINUE READING

Активности од проектот „Ден со природата“

И покрај летните одмори и топлото време, активностите од проектот „Ден со природата“ не запираат. Месецот го започнавме со теми поврзани со глобалното затоплување и климатските промени, кои со секоја измината година се повеќе се интезивираат. Како продолжување на тоа, а благодарение на гостопримливоста на фирмата „Дон – Андон“, видовме на кој начин работат сончевите […]

CONTINUE READING

Активности од проектот „Ден со природата“

Стремејќи се кон дополнително знаење и полесно воочливи појави, Фондацијата „Аполонија“, викенд активностите од проектот „Ден со природата“ во февруари ги посвети на водата. Својствата на водата, нејзиното движење во бесконечен круг, минералните води како и маглата, беа темите кои со помош на експерименти и опипливи обиди ги доближивме до децата. Последниот викенд од овој […]

CONTINUE READING

Проект кој изнудува насмевки

Ова е доказ дека еден мал проект за изработка на хартија преку рециклирање, може да изнуди насмевки и да донесе многу среќа во животот на лицата со посебни потреби. Повеќе од два месеца, корисниците и вработените во Дневниот центар за лица со посебни потреби во Гевгелија, секојдневно ја „оживуваат“ старата оштетена и непотребна хартија, рециклирајќи […]

CONTINUE READING

Соба за индивидуален дефектолошки третман

На иницијатива на Националната алијанса за лица со посебни потреби, а во соработка со ФОНДАЦИЈА АПОЛОНИЈА, Детската градинка „Цветови“ и Општина Гевгелија се отвори соба за индивидуален дефектолошки третман. Опремувањето на собата, санирањето и поголемиот дел од финансирање на стручно лице дефектолог, во времетраење од една година се обезбедија од проектот „Дејвид ВанДерВег – социјализација […]

CONTINUE READING

Ден со природата активности во месец јануари

Активностите од проектот „Ден со природата“ во месец јануари беа посветени на водата. Децата со помош на експерименти, ги увидоа својствата на вода и нејзиното движење во бесконечен круг. По повод Божиќните празници со помош на волонтерката на Американскиот мировен корпус на мисија во Богданци, Одри Ворхис, имавме подготвено изненадување: децата танцуваа по музика од […]

CONTINUE READING

Рачно правење на хартија во Дневниот центар за лица со посебни потреби во Гевгелија

Дневниот центар од Гевгелија во соработка со ФОНДАЦИЈАТА АПОЛОНИЈА, изготви проект за рачно правење на хартија. Проектот е финансиран со помош на грант добиен од УСАИД, а со него раководи волонтерот на Американскиот Мировен корпус во Гевгелија – Кети Гавит. Корисниците на Дневниот центар активно се вклучени и уживаат во својот ангажман, кој секако има […]

CONTINUE READING

Ден со природата активности

Децата вклучени во проектот „Ден со природата“ и во изминатиов период имаа активности кои го побудија интересот за грижата за животната средина. ФОНДАЦИЈАТА АПОЛОНИЈА два пати годишно спроведува акции за садење дрвја. Така на 12ти и 13ти Декември во соработка со Македонски шуми, односно, Подружница „Кожув“ од Гевгелија, беа дел од пошумувањето на пределот Топлик. […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here