„Ден со природата“ во јуни

Сончевите денови од првата недела на месец jуни ги искористивме за да научиме нешто повеќе за глобалното затоплување, зголемувањата на глобалните просечни температури на воздухот и океаните, големото топење на снегот и мразот кои би имале бројни негативни ефекти врз животната средина. Наредниот викенд бевме во посета на село Мрзенци каде што имавме можност одблизу […]

CONTINUE READING

Ликовна колонија 2018

Оваа година, од 18 до 28 јуни, по 17 пат, во организација на Фондацијата Аполонија од Гевгелија, се одржа традиционалната Меѓународна ликовна колонија Аполонија 2018, на која учество земаа уметници од Македонија, Европа и САД. Овогодинешниот состав, селектиран од страна на академскиот сликар Драги Хаџи-Николов го сочинуваа уметниците: Ниче Василев, Павле Кузманоски, Трајко Јовановски , […]

CONTINUE READING

Литературна вечер

На 8 јуни во хотелот Аполонија се одржа литературна вечер, во организација на издавачката куќа Или Или од Скопје. Во фокусот на вечерта беа најновите романи на младите и наградувани автори Фросина Пармакова – Одбројување и на Петар Андовновски – Страв од вардвари. Промотори на делата беа пистелите Живко Гроздановски и Ѓоко Здравески.

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во мај

Мај  е месец кога времето се затоплува и  сите помислуваме колку би било убаво кога некаде би се разладиле. Првата наша едукација во овој месец беше посветена токму на оваа тема, се прошетавме до вештачкото езеро Паљурци, разговаравме за тоа како се прават вештрачките езера, каде во Македонија ги има и кои се природни езера […]

CONTINUE READING

Аполонија Ден на крводарување

Фондацијата Аполонија во соработка со Службата за трансфузиона медицина при ЈЗУ Општа болница Гевгелија и со Општинската органзација на Црвениот крст, во просториите на хотелот Аполонија во Гевгелија, на 29 мај 2018 година го организираа петнаесетиот  „Аполонија Ден на крводарување“. Оваа хумана акција Фондацијата ја организира два пати годишно, започнувајќи од  2010 година. Според организаторите, […]

CONTINUE READING

Поетска вечер со Никола Маџиров

На 9 мај во хотелот Аполонија гостуваше македонскиот поет, есеист и преведувач Никола Маџиров. Модератор на поетската вечер беше Стефан  Марковски. Марковски го претстави Маџиров како еден од стожерните поети, знаменосец на современата македонска литература и уметност во светот. Во еден неформален разговор меѓу нив публиката се здоби со убави впечатоци за ликот и делото […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here