„Ден со природата“ во април

Првиот ден од месецот април, со цел одбележување на денот на шегата, децата беа маскирани во своите омилени ликови, па така масирани, со шега и смеа ја засадивме нашата градина. Сите деца имаа прилика да си одберат што ќе засадат, најголем број од девојчињата одбраа цвеќиња, другите засадија домати, блитва, пиперки, бамја, босилек и мирудија. […]

CONTINUE READING

Промоција на книгата „Вчера беше, денес е, утре ќе биде“

ЈОУ Библиотека Гоце Делчев од Гевгелија на 27 април организираше промоција на збирката поезија „Вчера беше, денес е, утре ќе биде“ од Дуче Минчев. Промотор на настанот беше Стефчо Стафанов, а за музичкиот дел беа задолжени Расепеани Гевгеличани.

CONTINUE READING

Изложба на Факлултетот за туризам и бизнис логистика

Факултетот за туризам и бизнис логистика, традиционално и оваа година ја организираше Десеттата по ред Туристичко-гастрономска изложба на алтернативни форми за развој на туризмот. На изложбата одржана на 24 април  во хотелот Аполонија, гевгелиските студенти од Факултетот од Гевгелија (кој е дел од Универзитетот во Штип), го претставија етно наследството од овој крај, стари предмети и артифекати, но и обичаи […]

CONTINUE READING

Промоција на збирката поезија „Јужен глас“ од Лилјана Пецова-Илиеска

На 18 април во хотелот Аполонија се одржа промоција на стихозбирката „Јужен глас” од Лилјана Пецова-Илиеска. Рецензент и промотор на стихозбирката беше академик Георги Старделов. За сценографијата на настанот како и за илустрациите во стихозбирката се погрижи Вангел Срнаков. Проектот „Јужен глас“ е одраз на уверувањата дека инспирациите се интер- и интра- поврзани и дека […]

CONTINUE READING

Регионален натпревар по музика

На 5 април во хотелот Аполонија, во организација на  ООМУ „Васо Карајанов“ се одржа регионалниот натпревар по музика за јужниот регион. На натреварот учествуваа ученици од музичките училишта во Гевгелија, Неготино, Кавадарци и Велес. Учениците се натпреваруваа во дисциплините солфеж, пијано, кларинет и класична гитара. Учество зедоа и 6 ученика по солфеж од Гевгелија: Мартин […]

CONTINUE READING

Концерт на клавирското дуо од Ансамблот Артворк (Германија)

Во рамки на манифестацијата „Денови на македонска музика” во хотелот Аполонија на 4 април гостуваше клавриското дуо  составено од Хајди Елзесер и Ненад Лечиќ, дел од Ансаблот Артворк од Германија. На програмата беа дела од  светски и македонски автори за соло и четирирачно пијано. Вечерта имавме можност да чуеме интерпретации од Клод Дебиси, Костадин Делиниколов, […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here