„Ден со природата“ во декември

Првата половина од декември во проектот „Ден  со природата“ ја посветивме на новогодишниот базар, кој веќе  7 години традиционално го организира Фондација Аполонија. Децата преку својата креативност  изработија  прекрасни декоративни новогодишни украси   и со тоа допринесоа овој базар поуспешно да се реализира. Следниот викенд бевме во градскиот парк каде разговаравме и се потсетивме за што […]

CONTINUE READING

Новогодишен концерт од Класата на професор Љубица Улишева

За крај на концертната сезона оваа година, имавме можност да ги чуеме учениците од класата на професорката Љубица  Улишева. Децата од музичкото училиште „Васо Карајанов“ одржаа новогодишен концерт на клавир во салата наменета за концертни настани во хотелот „Аполонија“ на 29 декември и со оваа убава традиција ја ги честитаа предстојните празници.

CONTINUE READING

Новогодишен добротворен базар 2017

Седма година по ред Фондацијата Аполонија го организираше Новогодишниот и Божиќен добротворен базар, кој се одржа на 20, 21 и 22 декември во просториите на хотелот „Аполонија“. Оваа година на Новогодишниот базар учество зедоа двете основни училишта од Гевгелија  „Крсте Мисирков” и „Владо Кантарџиев”, Дневниот центар за лица со посебни потреби, Факултетот за туризам „Гоце […]

CONTINUE READING

Промоција на книгата „Да не бидат заборавени V“ од Ристо Стамков

Дежурниот хроничар на Гевгелија и околината и оваа година неуморно работи, издава и промовира книги. Најновото издание на господин Стамков е петто по ред од серијалот „Да не бидат заборавени“. Во неа авторот се потрудил да ги извлече од заборав заслужните илинденци Коста Попето, Андон Поп-Стојанов, Костадин Масенчев и Глигор Божинов. Организатор на настанот кој […]

CONTINUE READING

Пијано рецитал на Елена Атанасовска-Ивановска

Месецот декември обично е најбогат со културно уметнички случувања во градот, а меѓу нив музичките настани одржани во хотелот „Аполонија“ се најбројни. На 15 декември во концертната сала се одржа пијано рецитал на Елена Атанасовска-Ивановска. Вечерта посетителите се препуштија на звуците од делата на Ф. Шуберт – Ф. Лист, С. Рахмањинов, П. И. Чајковски и […]

CONTINUE READING

Изложба на скулптура и графика

Графиката која мечтае да биде слика и глината која сонува да стане лик. Со овие зборови Проф. Радослав Радев ја опиша работата на  Гордана Хаџи-Николова Малашев и Николина Джановска кои здружено, под наслов „Трансформации“ ги изложија своите дела во хотелот „Аполонија“ на 14 декември. Делата се настанати на релација Гевгелија и Велико Трново (Бугарија) каде […]

CONTINUE READING

Сонатна вечер со Олег Кондратенко (виолина) и Марија Ѓошевска (пијано)

Концертните вечери во рамките на Гевгелиска музичка есен 2017, во организација на Музички моменти Гевгелија, продолжија со Сонатна вечер на 13 декември. Вечерта имавме ексклузивна можност да ги видиме и чуеме Олег Кондратенко и Марија Ѓошевска со сонати за виолина и пијано од Ј. Брамс и Р. Штраус.

CONTINUE READING

Концерт по повод Св. Климент Охридски

По повод честувањето на празникот  Св. Климент Охридски на 8 декември во хотел „Аполонија“ се одржа пијано концерт на Даница Стојанова. На програмата беа дела од Ј.С. Бах  – Лист, Т. Зографски, Ј. Андреевска, Р. Шуман и С. Рахманинов.

CONTINUE READING

Изложба за Мајка Тереза

На 7 декември, во просториите на хотелот „Аполонија“ беше отворена изложбата „Мајка Тереза – вечен ангел на милосрдието“ од страна на НУ Спомен куќа на Мајка Тереза, а во соработка со Центар Мајка Тереза – Гевгелија и Фондација Аполонија. На изложбата се обратија Рената Кутера Здравковска, директорка на НУ Спомен куќа на Мајка Тереза и […]

CONTINUE READING

Месец на книгата

ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“ од Гевгелија на ден 5.12.2017 во хотел „Аполонија“ ја одржа завршната манифестација по повод мeсецот на книгата. На манифестацијата беа доделени наградите од конкурсите за основните и средното училиште, како и наградите од натпреварот за рецитирање и квизот во знаење од литература.  

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here