„Ден со природата“ во месец ноември

Првиот викенд од месец ноември имавме топли есенски денови кои ги искористивме со децата вклучени во проектот „Ден со природата“ за прошетка до Вардарски рид каде  учевме за слоеви на почвата.  Направивме експеримент,  ископувајќи почва од неколку различни дестинации,  ги гледавме слоевите на почвата, проверивме дали таа е кисела или алкална.  Овој експеримент ни го […]

CONTINUE READING

Клавирски концерт од класата на проф. Кристијан Каровски

Во рамките на манифестацијата Гевгелиска музичка есен 2017, во концертиот салон на Хотел Аполонија се одржа клавирски концерт на кои се претставија учениците во класата на професорот Кристијан Каровски. Вечерта имавме можност да ги чуеме безвременските дела на Бах, Скрјабин, Шопен и Дебиси во изведба на младите и талентирани Дамјан Милески, Лиле Стојковска, Мими Дучева, […]

CONTINUE READING

Изложба на Ниче Василев и Љупка Галазка-Василев

На 16 ноември, во изложбениот салон на Хотел Аполонија беше отворена изложба на слики на познатите струмички уметници Ниче Василев и Љупка Галазка-Василев. Изложбата ја отвори Драги Хаџи-Николов. Според зборивите на Горјан Горгиев оваа изложба претставува сублимат на двајца квалитетни мајстори кои опстојуваат во негувањето на тишината и спокојот во душата, во кој ритуал го […]

CONTINUE READING

Промоција на книгата „Митот и стварноста за русалиите“

Во рамките на одбележувањето на општинскиот празник 7 ноември, во просториите на Хотел Аполонија на 6 ноември беше промовирана книгата „Митот и стварноста за русалиите“ од Даниела Џишева. Делото претставува магистерски труд на професорката Џишева во кое таа ги проучува појавата, трансформацијата и исчезнувањето на русалиите во македонската народна книжевност. Учесници во пригодната програма во […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here