„Ден со природата“ во месец октомври

Последниот ден од месец септември со децата учесници  во проектот  „Ден со природата“  ја посетивме фабриката за производство на пластични цевки Конти  хидропласт . На децата им беше многу интересно бидејќи можеа од блиску да ги видат машините и суровините за производството на цевките. Истиот викенд, во недела, имавме прилика да ја посетиме колонијата за […]

CONTINUE READING

Квиз натпревар на ученици „Еден пожар помалку“

Противпожарниот сојуз од Гевгелија на 31.10 во просториите на хотел „Аполонија“ го организираше традиционалениот натпревар во форма на квиз за учесници. На натпреварот под мотото „Еден пожар помалку“ учество земаа учениците од основните училишта и средни училишта од Гевгелија и регионот. Овој натпревар претставува важен дел  од едукацијата за заштита од пожари, односно превентивни мерки […]

CONTINUE READING

Информирани и вклучени млади

На 29 октомври Фондацијата „Аполонија“ во соработка со Коалцијата „Сега“ организираа дискусија во рамки на проектот Младинското информирање како основа за младинско учество. Целта на дискусијата беше да се чујат мислењата и ставовите на младите, како и на претставницита на локалните самоуправи во однос на младинското информирање како основа за поголемо младинско учество и потребата […]

CONTINUE READING

Хуманитарен базар

На 25 октомври група средношколци организираа хуманитарен базар со цел развивање на свеста меѓу луѓето за пречките и потребите на кои наидуваат лицата со посебни потреби и нивните семејства. Настанот беше збогатен со музика, настапи во живо, цртање со креди на плоштадот и многу позитивна енергија. Средствата кои се собраа на оваа акција ќе бидат […]

CONTINUE READING

Меѓународна конференција за бизнис туризам Универзитет „Гоце Делчев“

На 24 октомври во просториите на хотел „Аполонија“, Факултетот за туризам и бизнис логистика при УГД Штип, со седиште во Гевгелија ја организираше Првата меѓународна конференција под наслов „Предизвици во туризмот и бизнис логистиката во 21 век“. На конференцијата учествуваа 60 автори на научни трудови од кои 42 домашни и 18 странски од Полска, Турција, […]

CONTINUE READING

Промоција на „Граници во сонот“ од Илија Карајанов

На 19 октомври во просториите на хотел „Аполонија“ постхумно беше промовирана јубилејната десетта збирка на поезија „Граници во сонот“ од според многумина, најголемиот гевгелиски поет Илија Карајанов. Книгата е во издание на библиотеката „Гоце Делчев“ Гевгелија, поделена е на  4 дела и содржи до сега необјавени песни, за кои на промоцијата беше изјавено дека го […]

CONTINUE READING

Обука за користење на интерактивна табла (Smart Board)

На 18 октомври Фондацијата „Аполонија“ организираше обука за употреба на интерактивна табла (Smart Board). Интерактивната табла наликува на проектор, но овозможува интерактивна обука помеѓу презентерот и учесниците. Набавката на оваа нова технологија беше овозможена од грант на Мировниот корпус на САД во РМ. Повеќе од 25  лица (од локалните училишта, граѓански организации и фирми) присуствуваа […]

CONTINUE READING

„Аполонија Ден на крводарување“

Фондацијата „Аполонија“ во соработка со Службата за трансфузиона медицина при ЈЗУ „Општа болница“ Гевгелија и со Општинската органзација на Црвениот крст, во просториите на хотелот „Аполонија“ во Гевгелија, на 12.10.2017 го организираа Четиринаесетиот „Аполонија Ден на крводарување“. Оваа хумана акција Фондацијата ја организира два пати во годината, започнувајќи од  2010 година. Според организаторите, вклучувањето на Фондацијата […]

CONTINUE READING

„Убавините на Македонија“ – изложба на Новица Трајковски

Во изложбениот салон на хотелот „Аполонија“, во организација на Пионерскиот дом од  Гевгелија, на 6.10.17 беше отворена изложба на Новица Трајковски. На својата прва самостојна изложба во Гевгелија под наслов „Убавините на Македонија“ авторот се престави со пејсажи и портрети од циклусот „Божествена љубов“ кои претставуваат дел од еден поголем проект. Новица Трајковски е роден […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here