10 години Фондација „Аполонија“

На 22 јуни Фондацијата „Аполонија“ го прослави своето јубилејно десетгодишно постоење. По тој повод на хотелската тераса се одржа свечена церемонија на која беа присутни голем број на пријатели, соработници, уметници и членови од дипломатскиот кор. Прославата беше збогатена со пригодна културно-уметничка програма со настапи во живо на еминентни солисти од класичната музика, фолклорни друштва […]

CONTINUE READING

„Ден со природата“ во месец јуни

Месецот јуни го започнавме со изведување на експеримент кој ни помогна полесно да го научиме кружењето на водата, односно за постојаната размена на водата помеѓу атмосферата, водените површини, надземните и подземните води и растенијата.  Следен експеримент беше изведување на вулкан со чија помош децата се запознаа со начинот на кој што функционираат топлите извори со […]

CONTINUE READING

Меѓународен натпревар на млади пијанисти

Седмиот по ред Mеѓународен натпревар на млади пијанисти и оваа година традиционално се одржа во просториите на хотелот „Аполонија“. Од 13 до 15 јуни, околу 150 пијанисти од Србија, Бугарија, Косово и Македонија на возраст од 11 до 14 години се натпреваруваа во 5 категории. Натпреварот го отвори покровителот на настанот, градоначалникот Иван Франгов, кој […]

CONTINUE READING

Ликовна колонија „Аполонија“

Во организација на Фондацијата „Аполонија“, оваа година по 16 пат, од 12 до 22 јуни, се одржа Меѓународната ликовна колонија „Аполонија“. Во фокусот на изложбата беше селото Ума кое со своите пејзажи послужи како инспирација на уметниците на овогодинешната колонија. Сликарската дружина оваа година беше составена од млади и надоаѓачки уметници од Македонија (Маја Димитрова, […]

CONTINUE READING

Концерт на дуо Рибарски

По серијата концерти одржани низ Европа, дуото Рибарски на 8 јуни ја посети Гевгелија во рамките на одбележувањето на својата 40 годишна концертна дејност. Кирил Рибарски (тромбон) и Милица Шперовиќ-Рибарски (пијано) дебитираат на музичката сцена во 1977 во Салон 19, 19 во Скопје. Во годините кои следат тие ја градат својата исклучителна интернационална кариера која […]

CONTINUE READING

Glow Girls работилница

На 5 јуни во хотелот „Аполонија“ беше одржана работилница наменета за членовите на клубот Glow Girls. Работилницата во форма на полудневна сесија ја водеа волонтерката на американскиот Мировен корпус во Македонија Кети Корс и нејзината соработничка Цеца Тодова со помош на волонтерките од Glow Girls. Се учеше за позитивниот самоговор, се практикуваа техники за релаксација […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here