„Ден со природата“ во месец мај

Во месец мај, децата вклучени во овој проект, со помош на експерименти научија како настануваат дождот, торнадото и воздушниот притисок. Со помош на експеримент исто така дознаа како функционира термометарот, а потоа бевме во посета на метеоролошката станица каде што децата се запознаа со многу нови термини односно инструменти со помош на кои се мерат […]

CONTINUE READING

Посета на гевгелиските гробишта од американскиот Мировен корпус

На 25 мај претставниците на американскиот Мировен корпус во Македонија ја посетија Фондацијата „Аполонија“. Посетата беше предводена од директорот г. Марк Ханифан и асистент директорката г-ца Сара Вуд. На настанот присуствуваа и локаните волонтери на Мировниот Корпус од Гевгелија и Богданци. Се посетија гевгелиските гробишта и се положи свежо цвеќе на спомен плочата на д-р […]

CONTINUE READING

Рецитал

На големо задоволство на гевгелиските граѓани, месецот мај беше збогатен со уште еден настан во серијата на класична музика. На 19 мај имавме можност да се предадеме на пијано звуците на Марија Муратовска-Наумовска и сопрано вокалот на Марија Муратовска-Наумовска. На програмата беа изведени дела од Винченцо Белини, Гаетано Доницети и Франческо Паоло Тости. Марија Муратовска-Наумовска […]

CONTINUE READING

Пијано концерт

На 16 мај во концертната просторијана хотелот „Аполонија“ се одржа концерт пијано на учениците од класата на професорот Кристијан Каровски. На програмата беа изведени дела од Моцарт, Вагнер, Бетовен, Хајдн, Бах, Брамс, Шопен, Прокофјев. Кристијан Каровски е еден од најистакнатите и најактивни млади пијанисти. Роден е во Скопје 1986 година. Пијано започнува да учи на […]

CONTINUE READING

Аполонија ден на крводарување

Фондацијата „Аполонија“ во соработка со Службата за трансфузиона медицина при ЈЗУ Општа болница – Гевгелија и со Општинската организација на Црвениот крст, оваа година, по 13 пат организираа „Аполонија ден на крводарување“. Во оваа заедничка благородна акција беа собрани 33 единици крв.        

CONTINUE READING

Едукативна обука

На 12 мај во просториите на хотел Аполонија се одржа едукативна обука тренинг „Намалување на отпадната пластика и рециклирање на ПЕТ пластичен отпад од домаќинствата во Општина Гевгелија“, како дел од проектот за намалување на пластиката како отпад во депониите во Гевгелија.  Обуката беше организирана од страна на Здружението за едукација на деца и млади […]

CONTINUE READING

Посета на учениците од ОУ „Крсте Мисирков“

На 8 мај дел од учениците од основното учичиште „Крсте Мисирков “ од Гевгелија со своите учителки ги посетија просториите на Фондацијата „Аполонија“. Целта на оваа посета беше еколошка. Учениците се запознаа со процесот и важноста на рециклирањето пластика. Во рамките на едукативната програма, тие дознаа повеќе и за хуманитарно еколошката акција „Едно капаче –  […]

CONTINUE READING

Семинар во Солун, Грција за подобар научен пристап на проектот „Ден со природата“

Фондацијата „Аполонија“ веќе 9 години го спроведува проектот „Ден со природата“, со околу 90 активности годишно, наменет за образование и воспитание на децата од областа на заштита на човековата околина, со активности кои се одвиваат претежно во природа. Благодарение на соработката со волонтерот од американскиот Мировен корпус во Македонија Алан Корс, беше изработен проект за […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here