„Ден со природата“ во месец април

Месецот април, децата вклучени во проектот „Ден со природата“ го започнаа и го завршија со прекрасни активности. Со цел одбележување на денот на шегата нашите деца имаа маски со диви животни. Научивме многу забавни факти како за дивите така и за домашните животни. Научивме каде живеат животните, со што се хранат, како преживуваат, зошто и […]

CONTINUE READING

Туристичко – гастрономска изложба

Традиционално, во хотелот „Аполонија“, оваа година по  9-ти пат се одржа Туристичко – гастрономска изложба на Факултетот за туризам и бизнис логистика од Гевгелија, кој е дел од Универзитетот во Штип. На изложбата беше претставено етно наследството од овој крај, стари предмети и артефакти, како и обичаите со кои се претставуваат културните вредности на регионот. […]

CONTINUE READING

Прва самостојна изложба на Марија Ристова од Гевгелија

На 21 Април во изложбената сала на хотелот „Аполонија“ беше одржана првата самостојна изложба на младата ликовна уметничка Марија Ристова од Гевгелија. Своето деби пред гевгелиската публика го имаше со 19 слики акрил на платно, работени во различни техники, со силни и живи бои. Марија за себе вели дека од мали нозе ја сака уметноста, […]

CONTINUE READING

Локални младински муабети

На 11 април, во просториите на Фондацијата „Аполонија“ како дел од активностите на „Националниот младински совет на Македонија“ се одржа младински форум под наслов „Локални младински муабети“. Форумот следува по регионалната консултативна средба која се одржа во декември 2016 година. Целта на ваквиот вид на форуми е дискутирање за заклучоците и можните решенија предложени од […]

CONTINUE READING

Eдукативна обука

На осми април ЗЕДМ „Сложувалка“ организира едукативна обука наменета за учениците од основните училишта во Гевгелија. На настанот преку креативни игри и корисни совети беа споделени фактите и знаењата за животната средина и како истата да се заштити. Обуката е дел од проектот „Намалување на отпадната пластика и рециклирање на ПЕТ пластичен отпад од домаќинствата […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here