Заеднички активности на Фондацијата „Аполонија“ и ЗЕДМ Сложувалка

Фондацијата „Аполонија“ продолжува да апелира за зачувување на животната средина и да се вклучува во проекти кои се од големо значење за заштита на природата. На покана на ЗЕДМ Сложувалака (Здружение за едукација на деца и млади) ќе се вклучи во проектот „Намалување на отпадната пластика и рециклирање на ПЕТ пластичен отпад од домаќинствата во […]

CONTINUE READING

Заедничко дружење на децата вклучени во проектот „Ден со природата“ и децата сместени во Прифатниот Центар „Винојуг“ Гевгелија

Водејќи се од своите поставени цели, визијата и мисијата, Фондацијата „Аполонија“ продолжува да придонесува за подигање на свеста на своите граѓани и социјалното развивање на заедницата. Така на 25ти февруари, во соработка со Прифатниот центар „Винојуг“ Гевгелија, односно, Невладината организација „Ла страда“, Фондацијата по втор пат организираше заедничко дружење на децата сместени во центарот  и […]

CONTINUE READING

Фондацијата „Аполонија“ како дел од проектот „Помогни и ти“

ФОНДАЦИЈАТА АПОЛОНИЈА на покана од Регионалниот центар за одржлив развој од Гевгелија, продолжува да биде дел од проектот „Помогни и ти“ наменет за помош и поддршка на мигрантите. Проектот е грант од Програмата „Цивика Мобилитас“ финансирана од Швајцарската Агенција за развој и соработка, a го спроведува Регионалниот центар за одржлив развој Гевгелија (Центар за поддршка […]

CONTINUE READING

Никола Бутров

Фондацијата Аполонија оваа година ја организираше Петнаесеттата по ред Ликовна колонија „Аполонија 2016“, со што продолжува остварувањето на една од мисиите за унапредување на културата и уметноста на овие простори. Со отстапениот простор за работа, но и добро осмисленото и уште подобро реализирано дружење, уметниците имаа добар потенцијал за творење. На колонијата беа вклучени 8 […]

CONTINUE READING

Активности на Фондацијата „Аполонија“

  На 6 февруари, на електронскиот медиум „А1он“ свој простор имаше и Фондацијата „Аполонија“ и директорот Ацо Ристовски. Г-ин Ристовски во своето излагање , говореше за тековните активности на Фондацијата, идните проекти и поставените цели. Целото интервју можете да го прочитате на:  http://a1on.mk/archives/700309

CONTINUE READING

Патронен празник на Библиотеката „Гоце Делчев“

На 4 февруари во просториите на хотелот „Аполонија“, Библиотеката „Гоце Делчев“ – Гевгелија, го прослави својот патронен празник со манифестацијата „Македонскиот јазик и македонската книжевност“. За темата говореа проф. Димитар Пандов и академик Горѓи Старделов. Во своето излагање, проф. Пандов посочи: „…Употребата на македонскиот јазик во македонската литература е највозвишената употреба на македонскиот литературен (стандарден) […]

CONTINUE READING

Промоција на Центар за лица со посебни потреби во Гевгелија Проект- HUBilities финансиран од Реновабис и Каритас Италија

По 6 месечни напорни подготовки, на 15ти февруари, Католичката црква, Македонски Каритас, Националната Алијанса на лица со посебни потреби и Фондацијата Аполонија го промовираа Центарот за лица со посебни потреби во Гевгелија. Проектот „HUBilities“ е финансиран од Реновабис и Каритас Италија. Промоцијата започна со Свечена миса и осветување на центарот. На присутните им се обратија, […]

CONTINUE READING

Активности од проектот „Ден со природата“

Продолжуваат тековните активности за време на викендите од проектот „Ден со природата“. Овој месец децата вклучени во овој проект, со помош на експерименти увидоа како настануваат дождот, снегот и лавината, колку е издржлива хартијата, но и кои се хранливи состојки ги содржи млекото.

CONTINUE READING

Фондацијата „Аполонија“ како дел од акцијата „Едно капаче – една надеж“

Пред нас е уште една хуманитарна акција! Фондацијата „Аполонија“ се приклучува кон хуманитарно еколошката акција „Едно капаче – една надеж“!  “Едно капаче – една надеж” е хуманитарно еколошка акција чија главна и единствена цел е да се собираат што е можно повеќе пластични капачиња. Капачињата се испраќаат во Турција каде се рециклираат и за количина […]

CONTINUE READING

Фондацијата „Аполонија“ на Телевизија Телма

На покана на уредниците на утринската програма на Телевизија Телма, на  20ти јануари, гостуваа директорот на Фондацијата „Аполонија“ г-ин Ацо Ристовски, дефектологот г-ца Елисавета Вржалева и г-ѓа Силвана Илкова, родител на дете со посебни потреби. Г-ин Ристовски во своето излагање , говореше за тековните активности на Фондацијата, идните проекти и поставените цели. Г-ицата Вржалева појасни […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here