Аполонија ден на крводарување

ФОНДАЦИЈАТА АПОЛОНИЈА во соработка со Црвениот крст од Гевгелија и Службата за трансфузиона медицина при ЈЗУ Општа Болница – Гевгелија, по 12ти пат организираа акција во крводарување, „Аполонија ден на крводарување“ која се одвиваше во просториите на хотелот Аполонија на 28 Октомври од 12 до 18 часот. Останувајќи верни на хуманоста, а благодарение на граѓаните, […]

CONTINUE READING

Поетски карван во Гевгелија

Поетскиот карван на Друштвото на писателите на Македонија на 20ти Октомври гостуваше во Гевгелија. Љубителите на литературата во нашиот град на пладневната поетска манифестација во хотелот „Аполонија„ а во организација на библиотеката „Гоце Делчев“ имаа можност да се сретнат со 18 автори од различни генерации и да слушнат дел од нивното богато поетско творештво. Поетскиот […]

CONTINUE READING

Активности од проектот „Ден со природата“ во октомври

Есенските денови кои поминаа беа сончеви и топли, па максимално ги искористивме за прошетки по планината Кожуф. Го посетивме Планинарскиот дом „Томе Кротки“ во месноста Историско Конско, научивме да распознаваме мов и лишаи, да разликуваме зимзелени од листопадни дрвја, но ја развивавме и креативноста, изработувавме аранжмани со помош на тоа што ни беше достапно од […]

CONTINUE READING

“Garage sale” или „Продажба на предмети од Вашата куќа“

ФОНДАЦИЈАТА АПОЛОНИЈА организираше настан “Garage sale” или „Продажба на предмети од Вашата куќа“. Терминот “Garage sale” во САД се користи за продажба на стари работи од покуќнината кои не се потребни, а сеуште се во добра функција и може некому да бидат од корист. Овој настан се одржа на 9ти Октомври на терасата на хотелот […]

CONTINUE READING

Македонија без отпад

Фондацијата Аполонија по трет пат се вклучи во активностите на невладината организација „Ајде Македонија“ за чистење на отпадоците и подигање на јавната свест кај граѓаните со организирање на акција за собирање отпадоци на 1ви Октомври 2016 година.  За овогодишна локација го избравме централното градско подрачје, поточно патеките околу хотелот „Аполонија“, пред Народниот театар и градскиот […]

CONTINUE READING

Изложба со наслов „Дивиот трендафил“ на авторката Виолета Силјан

Во организација на Пионерскиот дом Гевгелија, Музејот на град Скопје и Фондацијата „Аполонија“, во хотелот Аполонија, на 29ти Септември беше отворена изложба со наслов „Дивиот трендафил“ на авторката Виолета Силјан, по повод нејзиниот јубилеј 30 години творештво /1986-2016/.    Страста за постојана автокреативност, желбата за изложување не само пред туѓата публика, туку и пред својата, […]

CONTINUE READING

Земна и небеска екстаза – поетска и ликовна гозба

„Земна и небесна екстаза“ е заедничкиот наслов за книгата со светска љубовна поезија и изложбата што ги подготвија поетот Ефтим Клетников и историчарот на уметност Климе Коробар, а зад кои застанаа Асоцијацијата за култура и уметност ИКОН и Општина Центар. Книгата својата промоција пред Гевгелиската публика ја имаше на 14ти Септември во хотел „Аполонија“, а […]

CONTINUE READING

Директорот на Американскиот Мировен корпус во Македонија Марк Ханафин во посета на Гевгелија

На 12ти Септември Директорот на Американскиот Мировен корпус во Македонија Марк Ханафин беше во посета на Гевгелија каде што Фондацијата Аполонија организираше Регионален собир на Мировниот Корпус на кој беа поканети волонтерите и соработниците од Југоисточниот регион на земјава. За време на посетата, Директорот на Фондацијата „Аполонија“, Ацо Ристовски им го покажа гробот на Американскиот […]

CONTINUE READING

Концерт на виолина и пијано

И во септември продолжува традиционалното одржување на концерти на класична музика, во склоп на „Музички моменти“. Така на првиот ден од месецот, во хотелот Аполонија, имавме можност да уживаме во изведбата на Софија Никоска (виолина) и Христина Никоска (пијано). На програмата беа дела од Л.В. Бетовен, Р. Шуман… Софија Никоска своето музичко образование го започнува […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here