Концерт на Александра Коцевска и Глигор Гелебешев

Во рамки на Гевгелиското културно лето – „Топол културен бран“ на 30ти Август настапуваа мецосопранот Александра Коцевска, со пијано придружба на Глигор Гелебешев. На коцертот Коцевска и Гелебешев, настапија со програма во која беа вклучени дела од Росини, Сантос, Векерлин, Ди Кјара и Обрадорс, но и популарни веницијански и шпански композици. Александра Коцевска своето музичко […]

CONTINUE READING

Хуманоста на дело!

И Фондацијата „Аполонија“ организираше хуманитарна акција за помош на настраданите лица и домови од поплавите во Скопско. Уште еднаш Гевгеличани ја покажаа хуманоста на дело и донираа облека, сретства за хигиена, вода… Јавно упатуваме благодарност до сите оние кои придонесоа за успешноста на акцијата и подадената рака на оние на кои им е најпотребна.

CONTINUE READING

Концерт – кларинет и пијано

Како продолжување на  „Музичките моменти 2016“, а на задоволство на гевгелиската публика, на 15ти Август во просториите на хотел „Аполонија“, гостувааа Ристо Ѓоревски (кларинет) и Елена Атанасовска – Ивановска (пијано).  На програмата беа дела од Ј. Брамс, Г. Пиерне, Е. Кавалини, С. Голабовски…        Ристо Ѓоревски своите студии, а потоа и постдипломски ги завршува во […]

CONTINUE READING

Концерт на Сегеј Суслов

Во просториите на хотел „Аполонија“ на 12ти Август како дел од „Музички моменти 2016“ се оддржа концерт на пијано на Сергеј Суслов со придружба од две хармоники, Евгениј Суслов и Александар Коловски и уште едно пијано – Милан Јанковски. Сергеј Суслов во моментов е осма година во Детското музичко училиште „ГБПОУ“, Арзамаски музички колеџ (Русија), […]

CONTINUE READING

Ден на млади 2016

Ден на Млади 2016 на 12ти август го исполни центарот на Гевгелија со позитивни вибрации поттикнати од активностите со кои втора година по ред се најдовме на интернационалната мапа. Настанот го реализиравме на платото пред Народниот Театар, каде по иницијатива на групата млади активисти од Гевгелија, се читаше авторска поезија и се потврди дека градот „крие“ […]

CONTINUE READING

Музичка работилница со Фил Тејлор

На 10 Август, Фил Тејлор, волонтер на Американскиот Мировен корпус во Македонија беше во посета на Фондацијата „Аполонија“. Фил е истакнат музичар кој свири на неколку инструменти, а има и огромно познавање на  модерната, но и балканската музика. Сега е на служба во Дневниот центар за лица со посебни потреби во Скопје, а своето доаѓање […]

CONTINUE READING
For access to detailed event information please register and sign in.
Members sign in here